Skip to main content

antara driver bas dan student universiti


Kisah kat bawah ni merupakan Pengalaman dari seorang driver bas untuk student IPT. Walaupon driver bas tak de degree, tapi, kadang2, diorang lebih “berilmu” dari student university.

*****************
Oh ya...kejadian yg amat d kesali...2 hari lepas...bawa pelajar untuk xtvt luar...masa menunggu pelajar lain sampai..bas pertama dah penuh..bas aku masih ada separuh lagi yg tak ada..lepas tu aku tgk..beberapa org pelajar..dtg naik bas aku..aku tanya..kenapa naik bas saya?..nak tahuapa dorang ckp..."bas pakcik tu pasang ceramah agama”..subhanallah...aku rasa bahang semacam je..aku sound balik..korang tu bakal suami dan ayah...kalau benda camni pun dah tak boleh tahan..korang nak jadi apa?"....

Kisah kedua pulak...memula aku pasang lagu..biasa la..nak melayan org2 muda...lepas tu aku dgr dorang perli aku.."diam..diam...bertenang..selawat zikir..."..aku sabar lagi..dlm bas punya la bising...lepas tu aku pasang la video zikir...dorang siap perli aku..."uih..ada ayat seribu dinar...surah yassin..doa qunut"...amboi..melampau...aku sound balik..."bila korang mampus nanti...ayat2 ni la penjamin korang"...senyap satu bas!

APA YANG AKU KESALI..MANA AKHLAK MUDA MUDI SKANG..ADAKAH DGN BERASA DIRI TU PELAJAR UNIVERSITI...KORANG DAH RASA 'BESAR',BANGGA,..'STAR'...TAK GUNA KORANG BELAJAR TINGGI2 KALAU KORANG TAK ADA AKHLAK...KORANG KENA INGAT..KORANG BUKAN ADA SIJIL LAGI...ENTAH LULUS ENTAH TIDAK...JGN BERLAGAK TAK KENA TEMPAT...KERJA SEMAKIN PAYAH...KORANG KALAU DAH GRAD...HUTANG SUDAH MENUNGGU...INGAT..LANGIT TAK SENTIASA CERAH...SESAL DAHULU PENDAPATAN..SESAL KEMUDIAN TIDAK BERGUNA...HORMATI ORG LAIN AGAR ORG LAIN HORMAT DIRI KITA...

********************

So, buat semua student universiti sekelian, dimanakah kita?



Pha is

Comments

  1. betul tu (T___T)

    ntah la adab zman skrg..

    ReplyDelete
  2. Pha Is,

    Bukan budak U je,, orang dah grad pun ada perangai gini.. ada PhD pun.. korang standby je lah bila keluar nanti!

    (kadang2 aku pun disekolahkan semula :)
    kena terima teguran dengan lapang dada..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betol2.. apa yg baik, kita terima je la..

      Delete
  3. aku suke naek bas yg de ceramah free..yela, nk diikutkan bkn sume org sng dan trbuke ati nk g dgr ceramah lbih2 lg bile mlbatkan tntg ilmu dan agama.at least drebar bas mngingatkan kite sume,bkn tau dok perli je

    ReplyDelete
    Replies
    1. nnti suruh drebar bas usm pasang cd ceramah sentiasa.. hehehe

      Delete
  4. bagus 2 sound balik cm2..hm,,umat akhir zaman

    ReplyDelete
    Replies
    1. smoga kita terpelihara dari perbuatan yg keji...

      Delete
  5. teringat driver yg bagi coklat kat aku dulu. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha.. nasib baik aku pon still ingat citer tuh... hahaha... kesian mak ko.. cuak... hahahaha

      Delete

Post a Comment

Entri popular bulan ini

Cara Lapor Penipuan Astro

Yamaha Y15ZR VS Suzuki Belang R150

Review | Tayar Nankang Rodiac Sportiac

Gaji Ahli Farmasi