Skip to main content

Posts

Showing posts from November, 2011

wordless wednesday #WW18

wordless wednesday yang lepas : #WW1#WW2#WW3#WW4#WW5#WW6#WW7#WW8#WW9#WW10#WW11#WW12#WW13#WW14#WW15#WW16, #WW17

bila minat sama...

Baru2 ni, terbaca blog classmate aku ni yang cerita pasai panggilan dari kawan beliau dari luar Negara. Kawan lama katanya. Sekali-sekala, dapat bersembang dengan kawan yang sudah lama tak bersembang, memang seronok kan?
Macam yang berlaku kat aku semalam. Tapi, kawan aku ni tak de la blajar kat luar Negara pon, tapi takat UPM je (seriously tak bermaksud nak memperkecilkan UPM). Tapi, oleh kerana beliau mungkin sibok (budak medic) dan mungkin juga aku perasan sibok, dah agak lama la dah tak kontec.
Dulu, kami budak fizik kat matrikulasi. Tapi sekarang, aku budak farmasi, dia budak medic. Kalau nak kata aku ni buat kerja gila, dia lagi gila la. hahahaha...
And yes, dia juga berlainan jantina dengan aku, sama seperti kisah classmate aku tadi. Tapi kali ni, kawan aku ni dah macam pangkat “kakak” kepada aku, walaupon umur lebih kurg sama je (tak bermaksud dia Nampak tua. Korang jangan buat spekulasi bukan2 pulak).or aku yang pikir korang akan pikir bukan2?
Dulu aku kenal dia pon, pertamanya s…

Kelebihan Peribadi

Setiap orang ada kelebihan dan kekurang. Itu normal. itu natural, itu sunnatullah keatas hidup manusia. Ada orang “cekang” dalam sesuatu part tapi dia mungkin saja lemah dalam suatu sudut yang lain. Tadi, selepas habis kuiz pharmacy practice, sementara menunggu kelas yang seterusnya yang akan bermula setengah jam lagi, sempat aku bersarap dengan kawan-kawan. entah tiba-tiba, perbualan kami berkisar tentang topic ni.
Ada kawan aku ni cekang dalam akademik. Tiap-tiap semester dapat anugerah dekan. Ada kawan aku ni pulak nama je pelajar farmasi. Tapi cekang giler kalau bab-bab computer. Dan sorang kawan aku ni cekang dalam bab photografi, terutama lepas beliau mencekau D90 lepas duit JPA masuk.
Tapi aku? Bab apa yang aku cekang? Dalam perbahasan masa kami bersarap tadi, ada yang mencadangkan yang kelebihan aku terletak pada bab pengurusan, since aku banyak pegang jawatan.
Tapi, seriously, aku tak rasa macam tuh. Sebab kehidupan seharian aku sememangnya tak terurus. Hanya Allah dan roommat…

Suara Parlimen Mahasiswa USM dibahas dalam Parlimen Malaysia!

Parlimen Mahasiswa atau juga dikenali sebagai  Dewan Perundingan Pelajar (DPP) Mengikut Perlembagaan Universiti (Seksyen 64)Universiti Sains Malaysia (USM) merupakan satu medium yang memberikan kebebasan kepada para mahasiswa/i bersuara dalam setiap perkara di dalam dan di luar kampus.
Antara fungsi Dewan Perundingan Pelajar ( DPP ) termasuklah :
1. Membahaskan isu-isu kebajikan mahasiswa daripadasemua kampus di USM.
2. Menjadi platform untuk perbahasan
3. Membahaskan isu-isu semasa yang berlaku
4. Membahaskan tentang peraturan-peraturan universitiyang berkaitan dengan pelajar sebelum diluluskan pihakpentadbiran university
Matlamat Dewan Perundingan Pelajar (menurut Seksyen 64 (3)) pula ialah:
1. Menyediakan platform yang menggabungkan suaramahasiswa di semua peringkat kepimpinan mahasiswa.
2. Membudayakan perbahasan secara intelektual dalamkalangan mahasiswa.
3. Melahirkan mahasiswa berkualiti, berfikiran kritis danidealis sebagai pelapis kepimpinan Negara pada masahadapan.
4. Suara mahasiswa …

first Anniversary

header pertama blog ni
hari ni, 24 november 2011, genaplah sudah satu tahun usia blog hikayat budak pening. dari "Pening", "Budak Pening", hinggalah bertukar nama kepada "Hikayat Budak Pening".


Pha is

antara helmet dan tudung...

Seorang anggota polis yang tak bertudung telah menahan seorang penunggang motosikal kerana kesalahan tidak memakai helmet…

Polis : awak didapati bersalah kerana menunggang motor tak pakai helmet!


Penunggang : yeke?


Polis : yela,awak tak tahu ke peraturan jalan raya? memandu motor dengan tidak memakaihelmet merupakan satu kesalahan jalan raya…

Penunggang : tahu…

Polis : habis tu kalau dah tahu kenapa buat jugak,saja nak cari pasal ke? atau awaksaja nak main-mainkan undang-undang? atau awak tak ambil berat langsung?

Penunggang : saya minta maaf atas kesalahan saya…

Polis : dah ! (dengan nada yang marah ) awak di saman! jangan cakap banyak…awak tak takut ke kena tahan macamni? beringat le sebelum kena…

Penunggang : minta maaf puan,saya cikit pun tak takut dengan hukuman manusiakat dunia ni,saya nak tnya cikit,puan pulak tak takut ke dengan azab Allah di akhirat nanti,saya cume melanggar undang-undang manusia,tapi puan lagi dasyat dan berani kerana sanggup melanggar undang-undang Allah, puan kan …

ECG aku normal..!!!

tadi kami buat experiment pasai ECG (Electrocardiography). Benda ni nak tengok kadar activity elektrik yang dihasilkan oleh jantung. Sepatutnya, graf ECG tu macam ni, bagi seorang yang normal :


tapi,aku punya graf pulak dapat macam ni :

macam mana la aku punya “T” tu boleh jadi besar sangat... tapi, kira normal la tuh. Tak kan nak sama 100%. Ye dok?
Pha is

wordless wednesday #WW17

wordless wednesday yang lepas : #WW1#WW2#WW3#WW4#WW5#WW6#WW7#WW8#WW9#WW10#WW11#WW12#WW13#WW14#WW15, #WW16

lesson for today : poison pen letter

Ni cerita dari lecturer English aku. Dan ofkos la dia cerita dalam English. Tapi aku malas la tulih omputih. Aku terjemahkan je la...
Satu hari, suami lecturer English aku tu menerima “poison pen letter”. So, si suami tu pon pi la buat laporan polis berkenaan poison pen letter tu.
Dan oleh kerana pasangan ni lebih dominant untuk berbahasa inggeris, maka laporan polis tersebut juga ditulis dalam bahasa inggeris.
Setelah laporan polis siap ditulis, dan setelah dibaca oleh pegawai polis yang mengambil laporan, sebelum mengesahkan laporan tersebut, pegaiwai polis tersebut pon bertanya kepada si suami dengan berkata :
“so, where is the pen?”

*poison pen letter = surat layang

wordless wednesday #WW16

wordless wednesday yang lepas : #WW1#WW2#WW3#WW4#WW5#WW6#WW7#WW8#WW9#WW10#WW11#WW12#WW13#WW14, #WW15

dexter : sejarah kemunculan tanah jawa, indonesia

Baru2 ni aku layan citer dexter. Cerita siri ni dah lama dah. Dulu penah keluar kat tv. Sekarang aku copy dari member aku.


Apa yang aku terkejut, bila sampai season 3 episod 8, dalam lingkungan minit yg ke-31 ke minit yang ke-32, sambil membaca surat khabar dan pekena kopi segelas, dalam rumah beliau, dexter bermonolog dalaman dengan kata macam ni : 






A Dutch farmer sees his crop fail. No money to his name, he takes a job working on a boat. An unseasonably strong wind blow him to Indonesia He drops a bean into the soil An violà, 400 years later.. Java... .






Really..?????? 







Pha is

SEGMEN : BLOG pakjoe BERAT TAK?

hmm.. blog pokjoe ok je... laju je keluar page.. x de nak tunggu2 pon... dalam 2 kg jew... hehehe

so, bagi sesapa yg singgah sini, aku nk tnya balik. blog gua berat tak? just nak tau. brapa kilo.. nk bagi lain sikit, boleh rate dari skala 1kg hingga 10kg. (10 kg paling berat) hehehe

(kalau nk joint, klik gambar sblom pkul 11.59 mlm)

lembab..

lokasi : ismail ikan bakar, plaza ivory, gelugor, penang
latitude :   5°21'30.89"N
longitude : 100°17'32.82"E

first time aku tunggu nasi putih dan tomyam campur sampai nak dekat sejam. setepatnya 50 minit. apelah yang lembab sangat. time tu bukannya ramai orang sangat pon. sangat2 buang masa.

sebelom2 ni aku selalu lepak kat nazri tomyam or kat mutiara tomyam, dekat2 situ jugak. tapi tak de la lembab macam ni. memang tobat tak pi dah.

happy anniversary.. my love..!!!

Hampir Genap setahun kita bersama. Mileage pon dah cukup-cukup 10000 km. Happy anniversary..!!! 

Penangan Cendol Gelugor

Hari pertama
Jam dah menunjukkan pukul 4.00 petang. Perut pon dah menghantar signal laparnya ke otak.  Dah la tengah hari tadi tak makan apa2 lagi. harapkan sarap yang yang hanya terisi pagi tadi.
Tiba2 cendol di Gelugor bertandang di minda. Membuak-buak. Hati pon mengiakan. Sudah lama tak pekena. Ingatan pula mencarik-carik penangan cendol Gelugor. Sejuk, manis, dan kenyal, terus menyinggah di celah-celah anak tekak, sejajar dengan air liur yang ditelan berkali-kali.
Lantas memacu ultimo aku laju. Dari pusat latihan memandu “mutiara”, masuk ke kawasan USM dan keluar melalui pintu pagar Gelugor, bersebelahan padang minden. Sepanjang perjalanan, tiada lain yang aku ingat. Melaikan cendol!
Setibanya di traffic light terakhir, berhadapat gerai cendol Gelugor, aku hampa. Geram pon ada. Gerai cendol tutup.! “Mungkin tiada jodoh. Tuhan maha mengetahui. Ada hikmah disebalik semua ni,” pujuk hati kepada perut.
Tambah akal, “esok masih ada. insyAllah, jika diizin-Nya”. Kata perut, “aku tak mengapa…

wordless wednesday #15

raya haji..

mood raya haji. tak tau nak update apa, so, aku post "kad raya haji" aku yang tahun lepas punya... tahun ntah kenapa aku jadi malas nak edit kad raya.. so, selamat hari raya aidil adha..!!!


Pha is

Movie dan kebapaan

2 hari yang lepas, aku tengok citer “The Smurfs” kat laptop aku. Dan semalam pulak aku tengok citer “Real Steel” kat pawagam (aku tau. Lambat giler aku tengok citer tu.) dan apa yang aku perasan, kedua-dua movie tu ada 1 persamaan mengenai “tema dan persoalan” dari dari kedua-dua movie tu iaitu mengenai kebapaan.

Dalam citer the smurfs, papa smurf cuba sedaya upaya menjaga family dia dari segala bahaya terutamanya dari ahli sihir gargamel. Lebih kurang kepada pengorbanan dan usaha seorang ayah dalam menjaga keluarganya. Dan sifat ni seperti “diturunkan” kepada Patrick (Barney Stinson – how i meet your mother) yang bakal bergelar seorang bapa.

Dalam citer Real Steel pulak, Charlie Kenton pada mulanya terpaksa menjaga anaknya Max yang berusia 11 tahun sebelum diserahkan kepada ibu sedara Max. Pada mulanya, diorang tak serasi. Tapi lama-kelamaan, diorang rapat disebabkan oleh minat yang sama, iaitu boxing robot. Ada sikit part touching antara bapa dan anak.
Apa yang aku nak cakap sebenarny…

SEGMEN JOM NAIKKAN JUMLAH FOLLOWER DENGAN MENDADAK!

sebuah lagi segment yg aku joint. aih... apesal semenjak 2 menjak ni rajin pulak aku joint segment. hmm... keterangan lanjut klik baner, sebelom 10 november 2011.

kejadah..

A : bla2...
Is : bla2...
A : eh, dulu aku ingat ko dengan B.
Is : aku dengan B memang satu group pon. Kenapa?
A : bukan la. bukan pasal group. maksud aku.... ko dengan B.
Is : akudengan B ? ye la.. kan aku dah cakap, aku dengan B satu group.
A : ish ko ni... lambat paham la.. tak pe lah.

Saja aku buat2 tak paham. Malas nak layan benda2 macam tu...
I am not with anyone. Sorry if it is disappointing you.
Ni apesal aku post bende tak berpekdah ni..?

Pha is

kisah lama

Dulu masa aku kat sekolah menengah, pernah aku terbaca kisah ni kat salah satu majalah keluaran IKATAN(lebih kurang macam persatuan student SMKA di penang). kisah ni dah lama dah. Kisah pasai sebuah keluarga yang menyayat hati. Sekadar nak berkongsi sebagai peringatan.
Pada suatu hari yang nyaman, dengan tiupan angin sepoi-sepoi bahasa, sebuah keluarga besar telah pergi berkelah di tepi pantai. Keluarga ini merupakan keluarga yang kaya raya. Ada tauke balak, ada tauke minyak, ada tauke minyak sawit, ada tauke getah, ada tauke emas dan macam-macam lagi. Namun, tidak mungkin dalam satu bakul buah itu, semuanya elok, pasti ada jugak yang busuk.

Sebenarnya kehidupan adik-beradik ini mula goyah selepas bapa mereka dibunuh secara kejam di Turki. Kehidupan mereka mula bertelagah sesama sendiri. Bagi abang-abang yang kaya, mereka melupakan adik-adik mereka yang miskin. Bagi adik-adik yang mula belajar hidup berdikari, maka berusahalah mereka membantu adik-adik yang miskin itu semampunya sambil…