Skip to main content

aku, motosikal, dan kereta...


Kalau perlu aku memilih antara motosikal dan kereta, aku lebih suka motosikal. Dan aku ingat, bila dah bekerja nanti, aku tetap nak pakai motosikal. So, korang boleh kata yang aku ni mat moto. tapi aku bukan mat rempit.

Walaupon pernah suatu hari, mak aku pernah cakap kat aku, “nanti bila hang dah kerja, boleh mak merasa naik kereta hang.” Tapi, aku balas, “cek malas la nak pakai kereta. Kalau mak nak, nanti kami share duit, beli kereta untuk anim (adik aku). Lepas tu, nanti boleh la mak merasa naik kereta dia.”

Walaupon aku tau kereta lebih selesa, lebih selamat, dan lebih effisyen terutamanya kat Malaysia yang berada dalam kawasan ‘hutan hujan tropika’, tapi moto tetap menjadi pojaan hatiku.

Walaupon aku nak pakai moto, tapi kalau aku ada duit lebih sikit, at least boleh jugak aku angkat super bike. Rasanya, kalau aku dah jadi ahli farmasi nanti, tak de hal la... heheh..

Target aku sekarang, Kawasaki ninja 250r pon dah cukup. Tak payah cc banyak2 sangat sampai 1000. Aku nak pakai pi keje je... Bukannya nak buat racing. hehehe  

Tapi, sebelom aku kawen, aku rasa nak tak nak aku kena jugak ada 1 kereta. Bukannya apa, sekarang ni ramai orang (tapi tak semua) jenis materialistik. Orang pandang harta benda. Manusia sekarang (terutamanya lelaki) dinilai dengan kereta, wang ringgit, dan sebagainya.

Kalau tak ada kereta, jangan harap la nak lepas meminang anak dara orang. “kereta pon tak ada, ada hati nak meminang anak dara kita..!!” karang tak pasal2 aku kena macam ni.

Lagipon, aku rasa, kerata ni satu keperluan jugak, terutamanya bila dah berkeluarga. Kalau tak ada kereta, macam mana aku nak angkut anak bini kalau ada emergency. So, penting la jugak.

Apa2 pon, kereta tu nanti, aku bagi je la kat bini aku. Suka hati dia la nak buat apa pon. Aku ni kalau dah ada moto, dah cukup puas hati dah.  

Pha is

Comments

  1. part nak bagi kereta kat bini tu aku suka..hahaha..;p

    ReplyDelete
  2. suka moto sebab ada..... eerrr.... aaaa..... hmmm..... ntah.. just suka... hehehe

    ReplyDelete
  3. huhu..same ngn kwn mawa..dye lg prefer moto dr kereta

    ReplyDelete
  4. kawan mawa tu laki or pompuan? kalai laki biasa la.. kalau pompuan, agak special di situ.. heheh

    ReplyDelete
  5. hahhah, bagi aku lah kan, moto ke, kete ke, yg tue kemudian kira- asalkan ada transport utk bergerak. bg aku, time keje nanti, maybe beli moto or scooter kot.. hahah, jimat sikit drp beli kete- boley la simpan duit lebih n bayo ptptnla... pastu boley le pelan2,beli umah.... dh dpt umah yg nk, beli la... dalam masa yg sama, utang ptptn makin kurang sbb selalu bayo kn, so, time tue le boley angkat kete.. hahhahha, amacam?? tp sayang, now org lebih kejar nk beli kete dulu drp rumah sdgkn dijangka lam tahun 2020, harga umah makin meningkat hinggakan diramal gaji rm 20 ribu baru le boley beli umah.. ayoyoyo.. so better sediakn payung sebelom ujan... harga kete di pasaran boleh turun tp x bg umah, umah makin naik... hihii untung le lau dh ada umah sendiri dh, x kn nk harap kt mak yah lg kan,kan,kan???

    ReplyDelete

Post a Comment

Entri popular bulan ini

Yamaha Y15ZR VS Suzuki Belang R150

Gelaran Adik Beradik Yang Betul

Gaji Ahli Farmasi

KTMD | Servise Penghantaran Motosikal