Skip to main content

heavy-duty engine oil (HDEO)

Apa itu HDEO?
Sejenis pelincir kerja berat(heavy duty) yg digunakan pada kenderaan komersial-diesel.....juga sesuai digunakan pada enjin motor.[1]

sumber

Dulu, masa aku baru beli moto, member aku ada bagi cadangan supaya masa nak tukar minyak itam nanti, bubuh minyak itam yang lori punya. Mula2 aku was2 gak dengan apa yang dia kata. Lepas buat sikit research, aku pon try je la.

Mula2 aku try Mobil Delvac MX kat Wave 125 x Ultimo aku tu. Tapi malangnya masa tu aku tak test habis moto aku tu. So, tak perasan sangat perbezaan. Yang aku ingat, masa nak start engine memang senang tapi enjin senang mampos kalau kat traffic light. Sangat leceh. Member aku kata mungkin masalah timing. Tapi tak pa. Nanti aku try lagi sekali.

Lepas tu aku try macam2 jenis minyak itam. Tukar2 antara yang biasa dan yang heavy-dutty. Kata orang, kalau kita try sendiri, baru puas. Mula dengan hi-rev 4T 600. Yang ni ok je. Biasa2..

Lepas tu aku try Shell Rimula R3+. Yang ni aku tersilap beli. Asalnya aku nak pakai Rimula R3X. Macam HDEO yang sebelom ni, masa nak start enjin memang senang, tapi bila dah jalan enjin moto aku “lemau” giler. Buat sakit hati je.

Lepas tu aku try hi-rev 4T 700 (semi-synthetic). Yang ni ok sikit. Boleh tahan la. ok memang ok tapi mahal sikit.Tu belom try yang fully-synthetic lagi.

Next, dan yang terbaru, aku try Rimula R3X. Kali ni memang aku puas hati. Hi-rev yang semi-synthetic tu pon kalah walaupon harga Rimula hampir separuh dari tu. top speed pon dah bertambah.  

rujukan : 

[1] forum Malaysian biker community : HDEO Inside [Versi38] Tunjukkan Ke'semut'an Mu (http://malaysianbikers.com.my/forum/index.php?topic=76729.0)



Comments

Post a Comment

Entri popular bulan ini

Gelaran Adik Beradik Yang Betul

Gaji Ahli Farmasi

Yamaha Y15ZR VS Suzuki Belang R150

KTMD | Servise Penghantaran Motosikal