Thursday, June 30, 2011

sombong

masa aku form 1 kat sekolah aku dulu, kami ada aktiviti "usrah" setiap mingu. naqib (fesi) aku masa tu memang sporting giler. memang kami agak rapat la dengan beliau. ada satu pesan beliau yang aku still ingat sampai sekarang iaitu :

"sekarang ni hangpa tok sah dok kalut sangat pasai awek. belajaq dulu sungguh2. bila hangpa dah masuk U nanti, belajaq rajin2 dan jangan sombong..."

sejak tu, aku macam "berpegang teguh" dengan nasihat beliau. yang pertama, belajaq elok2, yang kedua, jangan sombong. dan masa tu, aku ingat perkara yang pertama tu lebih susah. tapi, sekarang, aku rasa perkara yang kedua tu lagi susah daripada perkara pertama.

sekarang, aku cukup trauma dengan istilah sombong. semuanya disebabkan apa yang berlaku kat matrikulasi. terutamanya dari perempuan. maklumlah, time tu aku masih lagi segan dengan golongan wanita. contohnya seperti yang berlaku dalam entry ni.

mungkin time tu just miss understanding. sebab masa tu aku tak biasa dan tak selesa berinteraksi dengan mereka.  mungkin pasai tu aku disalah ertikan.

apa2 pon, aku harap perkara yang berlaku masa tu tak berulang. aku cuba sedaya upaya, supaya tak "dianggap" sombong lagi. aku betul2 trauma. dan yang pasti, tolong jangan "cop" aku sombong lagi. kalau korg nk tau sombong aku macam mana, try la...


Pha is

13 comments:

  1. AA x smbong..jdi AA komen kt cni :)

    ReplyDelete
  2. sy dlu pun org slalu ckp sy sombong jugak..
    tp diorg xtau yg sy ni seorg yg sgt2 pemalu.. dan mengambil masa yg lama utk mesra..
    tp, kalau sy dh mula rapat dgn diorg, sy mula jadi sgt2 x malu.. heheh..
    xknal maka x cinta..

    ReplyDelete
  3. AA : thanks AA..


    solihin zubir : yup... kenal diri seseorg tu dulu sblom judge dia... hehehe

    ReplyDelete
  4. orang sombong selalu rugi kan. hehe

    saya x sombong. maka nye saya datang sini dan follow. tenkiu sudi singgah and follow blog saya :)

    253 chop!

    ReplyDelete
  5. kalau setakat tengok dah kata sombong tak bolehlah.. kenalah kenal dulu baru tau sombong ke idak..

    ReplyDelete
  6. gadis kecil : thanks untuk awak juga.... hehehe



    kak aizamia : betol2.. dont judge a book by its cover...

    ReplyDelete
  7. ala, orang selalu misjudge kita sombong kalau kita tak senyum, senya, etc..kenal dulu baru judge orang kan

    ReplyDelete
  8. syarifahsidrus : tu la kan.. jangan la memandai je judge org.... hehehe

    ReplyDelete
  9. kdg2 org judge sebaliknya..kalau kita senyum org kata perasan/bajet @etc...kalau x senyum org kata sombong pulak..manusia ni sosah juga..last2 buat dont know je..haha

    ReplyDelete
  10. belum kenal macam mana nk tau sombong ke tidak? hihihi
    salam kenal

    ReplyDelete
  11. majidah : tu la pasal... buat salah, x buat pon salah... semuanya salah... serba salah aku... hehehe


    bro ahmad : salam perkenalan juga...

    ReplyDelete
  12. hehehe..i like..anis pon selalu di cop sombong..sebab anis nie susah na senyum..bukan sombong..tp xnak org amik kesempatan..weee..

    kat blog jgn sombong sombong yup..:)

    ReplyDelete