janji 1 Malaysia



Bila semua benda dikaitkan dengan 1 Malaysia, aku pon dengan semangat 1 Malaysia, nak jugaklah berkongsi satu cerita yang mungkin ader sikit kaitan dengan 1 Malaysia ni.

Masa aku form 5 tahun 2007 yang tidak lama dahulu, aku ada masuk squad kawad kaki sekolah. Tahun tersebut, sekolah kami hantar kontigen Kadet Pertahanan Awam. Alhamdulillah, kami Berjaya sampai ke Pertandingan Kawad Kaki Peringkat Kebangsaan sempena Hari Belia Negara yang bertempat di sekitar Stadium Bukit Jalil.


Sepanjang latihan di sekolah, bermacam-macam ragam ahli skuad yang ada. Since aku dok sekolah Agama, memang konfomlah yang masuk kawad semuanya melayu. Dan bila semua ahli dalam kalangan melayu, ada la “janji melayu”.

Kawad memang memerlukan disiplin. Bila bab disiplin, yang paling kritikal bagi orang melayu konfomlah menepati masa. Kalau latihan mula pukul 3 petang, 3.30 baru nak kumpul, tu memang perkara biasa.



Mulanya, kami memang tak kisah sangat. Tapi semenjak kami boleh sampai ke peringkat negeri, dan bila sekolah yang pada masa tu baru dapat title “sekolah cluster” dah mula menaruh harapan yang tinggi, maka terpaksalah kami ambik serius. Ni bukan benda main2 lagi dah.

Lantas, kami mengambil inisiatif beserta langkah yang drastic dengan mewujudkan beberapa istilah. Antaranya:

Apabila diawal latihan:-
Skuad leader : esok aku mau pukui 3 “melayu” semua dah turun kat sini..!!!
(maksudnya pukul 3.30 petang)

Apabila hari pertandingan semakin hampir:-
Skuad leader : esok aku mau pukui 3 “cina” kita dah mula latihan..!!!
(maksudnya pukul 3 sharp)

Bila pertandingan dah habis:-
Skuad leader : esok pukui 3 hindu  (india) kita praktis sekali lagi...!!!
(maksudnya tak mai dah.. hehehe)

1 Malaysia..!!!!!

(amaran : entry ni tidak ada kaitan pada mana2 individu mahupon mana2 kaum. peace no war.. hehe)

Pha is

Comments

  1. bro,tak baik kata Hindu..
    kena faham apa beza Hindu dan India..
    india adalah bangsa..
    Hindu adalah agama..
    just ckp jer bro..
    ok...
    hehehehehehe..

    ReplyDelete
  2. shah, aku pon macam x beberapa sedap nk buh istilah tu. tapi dah memang skuad leader aku sebut macam tu... mungkin yg dia mksudkan india...

    ReplyDelete
  3. ad jgk ka time ikot jenis kaum??hahahah..tp pukul 3 'cina' 2 mmg ssh nk wt kan..hahaha...dh besa kena dh..hahaha

    ReplyDelete

Post a Comment