Wednesday, April 6, 2011

tutorial masukkan onion emoticon dalam entry

baru2 ni terkejut aku bila buka fesbuk ada orang tnya soalan kat aku dalam inbox. orang tersebut ialah haslinda said.

soalan 1 : apesal blog aku lambat nak skrol ?
yer kew? aku buka pakai tenet USMSecure ni ok jew... hehehe... tak kan masih berat?

tak pe lah... sekarang ni aku tengah cuba kurangkan widget kat tepi2 ni (tapi still nampak serabut). huh.

soalan 2 : cm ne nak buh onion emoticon kat dalam entry.?
huh.. dulu masa 1st time aku cuba nak buat memang buntu jugak aku. aku try tak boleh2. aku pon heran jugak. orang lain boleh jew buh emoticon ni.

so, dengan tanpa berputus asa, aku cuba pelbagai kaedah. akhirnya berjaya jugak...!!! hoyea..!!!

so, buat saudari haslinda said, ni la caranya.

1. seelok-eloknya siapkan dulu "isi" untuk entry baru korang. tapi terpulang.
2. pergi ke laman web ni
3. pilih mana2 emoticon yg seswai. klik dan copy code yang diberi



4. pergi kew post yang sedang korang edit, click "edit HTML" macam kat bawah ni (dulu yang aku tak boleh buat tu sebab aku tak lakukan step ni) :


5. paste kod tadi kat mana2 yang korang suka dalam kotak tu. (kalau nanti nak bagi senang cari, letak kat atas sekali)
6. klik kembali "compose". dan tadaaaaa.... icon tu dah boleh dilihat kat dalam post korang.
7. drag emoticon tu sesuka ati ke tempat2 yang bersesuaian.
8. untuk kepastian, boleh "preview" dulu. tengok kesesuaian.
9. kalau puas ati, boleh terus publish. hehehe

kat laman web tu, selain onion emoticon, ader banyak lagi emoticon yang lain. klik jew kat tab yang kat atas sekali tu..


contoh2:
onion msn

MySpace

cute chicken

MySpace

msm bear

MySpace

crazy rabit

MySpace

sekarang ni aku dah malas nak buh bende2 macam ni. selain renyah (agak menyusahkan), boleh juga menyumbang kepada loading yang slow. tapi kecomelannya memang tak dapat nak dinafikanla...

so, sapa yang nak try, silakan..!!!!


Pha is

5 comments:

  1. Assalammualaikum...pha,

    terima kasih pha ilmu nie.. pernah tgk tapi tak tahu cara nak buat... thanks sharing..

    mselim3

    ReplyDelete