Skip to main content

minyak urut.

mula2 sakit kerongkong, lepas tu batuk, then selsema, dan yang terbaru, semalam, lenguh badan sampai tak boleh tidor.

dan lepas tu azman kata aku ni macam ader symptom demam denggi. uih..!!! harap2 tak la.

dan semalam, aku lenguh gila, sampai tak boleh lena, walaupon dah disapu dan diurut dengan minyak panas yang aku beli kat pasar malam sg. dua depan USM.


hampeh betol. tak boleh pakai langsung. panas pon sikit je. lepas tu macam tak de effect langsung. dah la ramuan dia pon tak bagi tau. just tulih "sari akar tongkat ali". tapi ada bau "serai wangi".

dan pagi tadi, aku pi pusat sejahtera tutup. pi klinik panel pon tutup. bila aku tak tau arah dah nak buat apa sebab lenguh sangat bahu aku ni, aku belek2 laci, jumpa ammeltz yoko yoko.


hah. jadi la. tapi, nasib baik berkesan. Alhamdulillah. ingredient dia simple jew pon. methyl salicylate, menthol, dan camphor. ramuan standard la untuk minyak urut, termasuklah minyak cap kapak, minyak cap 2 singa, balm cap harimau, dan sebagainya. teringat pulak masa masuk lab dosage dulu.

p/s : ada kes pada 2007 dimana seorang "cross-country runner" yang  berumur 17 tahun di staten island, mati sebab dia guna methyl salicylate terlampau banyak sebagai muscle-pain relief. maklumat lanjut kat sini

Comments

  1. oit!
    jaga kesihatan nak dekat final nih...
    semoga cepat sembuh~ ^^

    ReplyDelete
  2. hmm... ntah la.. makin nk exam, makin buat hal pulak badan aq ni... sem2 sblom ni pon lebih kurg ja... tap kali ni paling terok...

    ReplyDelete
  3. yoko2 ni mmg kene ada dalm simpann. kalu sakit badan bukn ada org ley urutkn pun..kalu tak de yoko2.ko beli ar koyok.tapi aku lgi suke yoko2..!! ok ar kn dapi mkn pil2..

    ReplyDelete
  4. tapi yoko2 ni just berkesan utk tengkuk ngan bahu jew... aq dah try 1 badan sebelom ni. bila dah abes latihan silat. tak rasa apa2 pon. kcuali bahu ngan tengkuk..

    ReplyDelete
  5. hari rabu lepas aku saket tekak. malam tu mula selsema, batok2. lusa sengal2 badan. aku pun ingatkan denggi tp alhamdulillah, hari sabtu dah elok sikit. makan panadol soluble je pun. sekarang hidung tersumbat je. apasal aku cite kat ko ni? haha. xde, just nak bagitau sekarang tgh musim. take care ah. :)

    ReplyDelete
  6. hehehe.. thanks... ko pon sama... take care..

    ReplyDelete

Post a Comment

Entri popular bulan ini

Cara Lapor Penipuan Astro

Yamaha Y15ZR VS Suzuki Belang R150

Review | Tayar Nankang Rodiac Sportiac

Gaji Ahli Farmasi