Skip to main content

Day 19 - Nicknames you have; why do you have them?



dari entry cabaran 30 hari
MySpace
ha...  tajuk ni sempoi......



ok... kita ikut kronology.....

masa aku kecik2, member2 budak kampung panggil aku "pak wa". istilah ni sebenarnya untuk dipanggil oleh anak2 sedara aku. maklumlah, aku anak yang ke-8 dari 11 adik beradik. pak teh dah ada, pak lang, dah ada, dan bermacam-macam lagi la... last2 tinggal kat aku pak wa jew....

MySpace
masa aku sekolah rendah, member2 gelarkan aku "teliang". (sebutan TEA-LIANG). istilah ni disebabkan masa tu aku ader sejenis "disease" iaitu aku suka kilaskan tengkuk aku. macam orang cacat aku masa tu. sekarang pon kalau ader yang perasan aku still ader "be-at" (sebutan BEAR-ART) ni. tapi dah boleh kontrol dah.





masa sekolah menengah bawah pulak, aku digelar "too phat" sebab penyakit "teliang" aku tu dah berpindah ke tangan. so, all the time aku kilaskan tangan aku. sekali tengok gaya tangan aku macam aku tengah "raping" (nyanyi lagu rap).

MySpacemasa menengah atas pulak, aku digelar paip pelik. diorang kata aku suka buat benda pelik-pelik. tapi kesahihannya aku sendiri tak pasti. betul kah?



MySpacekat matrik semua orang macam skema jew. tak de pon yang mula nak buat gelaran. kat usm ni pon macam tu gak. memang la ada sikit2, contohnya abang munzir dok panggil aku "migraine". tapi tak se-extreme macam kat skolah mashoor dulu.


kalau kat skolah mashoor, kami dh macam tak guna langsung nama betul. semuanya pakai nama gelaran. mula2 memangla sakit ati. tapi lama2 kami dah immune.

paling popular pakai nama bapak la. macam orang arab la pulak. terus panggil nama bapak. cuma tak de perkataan "ibnu" kat depan jew.

budaya gelar-menggelarkan ni tak berubah sampai la kami dah keluar sekolah. setiap tahun, masa re-union, macam tu la jugak. antara yang paling terawal mendapat gelaran dan bertahan sampai sekarang ialah "chen" sejak minggu orentasi form 1 lagi.. nama sebenar beliau ialah "zaki" tapi disebabkan ada member aku sorang lagi yang nama bapak dia zaki, so, tak mau la panggil zaki. yang tu spesial untuk "anak zaki" punya.

nama2 gelaran kami dah macam "kod" antara kami. kalau ada orang lain yang penah kenal mana2 member aku, then jumpa aku dan tanya "kenal tak &#@$%*&$...?" jenuh jugak aku pikir, sapa yang di maksudkan sebab dia guna nama betul.

kesimpulannya, nama gelaran tak semestinya perkara yang negatif. kadang2 ianya juga boleh membawa kebaikan. contohnya mengeratkat lagi hubungan sesama member. macam budak2 sekolah aku...

akhirnya, terpulang kat kita sama ada kita nak terimanya dengan terbuka ataupon pendam dalam hati.
buat apa nak pendam? buat sakit ati je kan?MySpace


Comments

  1. panggil hg pening ckp dah..

    paiz=pening
    pening=paiz..

    asal paiz je pening...asal paiz je pening..Wkakkaka...

    *aku ada nickname sebenarnya..Tapi tu lebih kepada ejekan dak2 lelaki kat aku..huh..*

    ReplyDelete
  2. dulu, gelaran semua ni memang r ejekan pada mulanya.. tapi, bila dah terbiasa, dah tak kisah dah. tambah2 kat skolah aku. sbb smua org ada gelaran...

    ReplyDelete

Post a Comment

Entri popular bulan ini

Gelaran Adik Beradik Yang Betul

Gaji Ahli Farmasi

Yamaha Y15ZR VS Suzuki Belang R150

Kawasaki Z250 vs Kawasaki Z250SL | specification