Skip to main content

tips keluarkan air mata




tips ni just pendapat aku je. tak bersumberkan mana2 artikel or research. just based on my experience since kadang2, aku suka untuk keluarkan air mata.

selalunya aku praktice buat benda ni dalam dewan kuliah bila boring. hehehe.. lepas air mata keluar, aku cuit kawan sebelah dan berkata : "sedih aku dengar lecture ni...."

kalau nak ikut, ikutla. follow step by step. kalau tak jadi, sory la yer. lain orang lain emosi. ader yang hati lembut ader yang hati keras.  hhehe..


MySpace

1- ingatkan benda yang boleh keluarkan air mata.


yang ni basic la. perkara ni tak semestinya perkara sedih jew. boleh jadi jugak perkara yang menggembirakan. contohnya korang dapat pointer 4.00.

kalau tetiba jew keluar air mata walaupon langsung tak fikir perkara yang sedih, macam dah tak betul la pulak. hehehe...



walaupon korang saje2 jew, or tetibe jew rasa teringin nak keluarkan air mata, 1st step, kenang benda2 ni. pastikan perkara ni benda yang yang ada impak yang besar terhadap korang.

contoh yang aku boleh bagi ialah :
-teringat seseorang yang telah pergi @ meninggal dunia.
-menyesal setelah mengenangkan dosa yang telah banyak kita buat kat dunia ni.

step ni merupakan step asas yang sangat penting. dalam step2 yang berikutnya, korang mesti la tak berhenti untuk lakukan step ni.


MySpace

2- menguap


lepas dah ingat perkara yang disebutkan diatas, korang boleh "support" air mata korang supaya keluar dengan menguap.

perasan tak kalau kita menguap, mata kita akan berair tapi kuantitinya air matanya sikit. kenapa benda ni terjadi? yang tu korang cari sendiri.

menguap tak semestinya buka mulut luas2. ada cara untuk menguap tapi tak nampak macam menguap dan cara untuk menguap dengan sengaja. yang ni, kena selalu praktise la. senang jew.

jangan lupa untuk still lakukan step 1

MySpace

3- jagan kelip mata


selalunya, bila kita menguap, lepas mata keluarkan sedikit air mata, kita akan terus pejam mata. bila korang buat macam ni, air mata tadi akan melekat kat bulu mata kelopak atas korang.

so, tinggal sikit jew air mata yang still ada kat mata korang.  sebab tu susah nak "mengalir" keluar. lain kali, cuba tahan. jangan pejam mata.

teruskan step 1

MySpace

4-tahan


masa ni, mata korang dah berair tapi belum cukup untuk membuatkan ianya mengalir. langkah seterusnya ialah ulang balik step 1, 2, tanpa pejam mata.

mungkin step ni agak menyakitkan mata sikit sebab korang tak tutup mata dari tadi. mata korang akan rasa sikit pedih.

tapi kepedihan ini akhirnya akan membuatkan mata korang mengeluarkan air lagi bagi mencuci mata korang. so, masa ni, takungan air mata korang akan bertambah.

teruskan step 1

MySpace


5- tunduk

korang juga boleh tundukkan kepala korang sedikit (lebih kurang 45 darjah) bagi membuatkan air mata tadi tertarik keluar.

step ni juga bertujuan supaya air mata korang tak disalurkan ke "saluran air mata" yang terletak di kelopak mata bawah korang. saluran ni akan salirkan air mata korang ke hidung. sebab tu kalau kita nangis. hidung kita berair kot.

jangan berhenti lakukan step 1

MySpace

6- penglihatan


korang buleh test sama ada takungan air mata korang sudah cukup atau belum untuk dialirkan ke pipi korang yang gebu tu.

caranya ialah dengan check penglihatan korang. kalau dah kabur sangat2 tu, maknanya air mata dah penuh la.

lakukan lagi step 1

MySpace 

 7-alirkan


akhirnya..!!!! setelah check seperti dalam step 6, baru korang buleh tutup mata. setelah korang dah pastikan yang air mata korang betul2 sudah mencukupi, tutup mata korang perlahan-lahan.

jangan tutup kuat2 sampai berkedut kulit kat tepi mata korang macam hyuga neji or hyuga hinata buat teknik byakugan. perkara ini akan membuatkan ianya terjadi seperti yang telah disebut dalam step 3.



sekian...
selamat mencoba..!!!!


p/s : biar muka ganaz depan manusia tapi menangis depan Dia


Comments

  1. bahaya kot,kuar byakugan jap ag,=.=''

    ReplyDelete
  2. tu just nak bagi contoh agar tak pejam mata kuat2....

    ReplyDelete
  3. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    selamat hari kekasih wahai kekasih Allah, Nabi Muhammad S.A.W...
    ۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞
    " Antara kau dan aku
    Blog ini sebagai pengantara”
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
    ۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞
    Salam Sebuah persahabatan....
    Terima kasih
    kembara ziarah maya”
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    "Sesungguhnya Allah dan para Malaikat sentiasa bersalawat keatas Nabi" Ya Allah! Limpahkanlah selawat serta salam kepada Nabi, ahli keluarga baginda dan para sahabat.

    Allah berfirman,' Kami tidak menurunkan kamu melainkan sebagai rahmat kepada seluruh manusia.' (Al-Anbiya':107)

    ۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞

    uiihhhhh air mata darah tu .... jangan sedihhhh jangan menangis... kalau asyik nangis macam mana nak selesaikan problemmmm....


    adoiiii yg atas tu kata dia bayakugan... nimesti terpengaruh NARUTO ni

    ReplyDelete
  4. try pegi kt mak or abah.. ckp "mak.. terima kasih selama ni menjaga makan minm saya.. menjaga pkaian saya.. saya byk dosa kat mak.. maaf kn saya dari hujung rambut ke hujung kaki.. saya sayang mak.." aku try... sedih siot.. jgn tgu raya~

    ReplyDelete
  5. ajaran sesat..hahaha...
    p law igt bende sedih ue yelah..
    :)

    ReplyDelete
  6. idea encik blogger pon ok gak... tak payah buat. aku baca pon dah nak nangis.... sob2.... (T_T)

    ReplyDelete
  7. buat yana, step2 yg lain just nak support jew... spaya sng kuar.... ehehehe

    ReplyDelete

Post a Comment

Entri popular bulan ini

Yamaha Y15ZR VS Suzuki Belang R150

Gelaran Adik Beradik Yang Betul

Gaji Ahli Farmasi

KTMD | Servise Penghantaran Motosikal