Friday, December 31, 2010

Disclaimer


©Hak cipta terpelihara. Blog Hikayat Budak Pening ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat dan cerita yang diluahkan di blog Hikayat Budak Pening ini adalah dari diri penulis sendiri, tidak melibatkan mana mana pihak kecuali jika dinyatakan sebaliknya.

Setiap entri yang tersiar di blog Hikayat Budak Pening ini dihasilkan untuk tujuan perkongsian. Pembaca bebas menyalin dan menyebarkan artikel yang terdapat di sini, namun harus dikreditkan kepada Hikayat Budak Pening untuk memudahkan proses rujukan.

Manakala untuk penerbitan semula dan berorientasikan komersial, atau untuk tujuan yang tidak baik, setiap bahagian daripada blog Hikayat Budak Pening ini tidak boleh diterbitkan semula, disimpan untuk pengeluaran atau dipindahkan dalam bentuk lain, sama ada dengan cara bercetak, elektronik, mekanikal, fotokopi, rakaman dan sebagainya, tanpa izin Penulis terlebih dahulu.

Penulis tidak akan bertanggungjawab ke atas apa-apa kesilapan atau ketinggalan dalam maklumat dalam blog ini. Penulis juga tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kerugian, kecederaan, atau kerosakan daripada paparan atau menggunakan maklumat di blog ini.

Pendapat penulis dan penafian ini tidak semestinya kekal. ianya boleh berubah dari masa ke semasa bergantung kepada keadaan semasa. 

Pha is

Sunday, December 26, 2010

Pilihan_2 : “kalaulah……”


Entry kali ni lebih kurang sambungan kepada entry “pilihan” yang lepas. Kalau dalam entry tu, aq bagitau kesalahan aku, kat sini plak hasil yang terjadi akibat ‘kesalahan’ aku. so, kalau nak lebih paham, baca yang tu dulu.

bagi yang belum tau, salah pilih di sini bukannya pilihan antara baik dan buruk. Tapi pilihan yang kita tak tau yang mana yang baik bagi kita sehinggalah kita telah jauh susuri salah satu pilihan tersebut. Dan kadang2, bila kita sedar yang pilihan tu adalah yang tidak seperti yang kita harapkan, kita tak dapat nak keluar dari pilihan tu. tak ada jalan keluar. Dan benda ni la yang sedang berlaku kat aku.

Thursday, December 16, 2010

aku belum bersedia.

semenjak umur aku dah pon melangkau 20-an, (20 tahun ikut kelendar masihi dan 22 tahun ikut kelendar hijriah) aku tak dapat lari dari pikiq tentang masa depan aku. at least, dalam 10 tahun akan datang, aku cuba bayangkan apa pekerjaan aku, kat mana aku dok, dan yang paling aku pikirkan, keluarga yang bakal aku bina nanti.




Sunday, December 5, 2010

pilihan

Semua kita tak sempurna. Dalam MEMILIH, ada kala apa yang yang kita buat menjadi. dan ada kala kita buat benda yang akan membuatkan kita rasa kita tak sepatutnya buat setelah ianya terjadi. Secara teorinya, pilihan yang tepat akan membawa bahagia dan pilihan yang salah akan membawa sengsara.


Kenapa perlu ada pilihan yang salah? Mengapa tidak hanya wujud pilihan yang betul dalam dunia ni? Dan kenapa aku Tanya soalan ni..?(gila.!)

Dan kat sini aku tak akan mengupas dan tak akan menjawab soalan2 bodo tu. sebab semua kita tau yang pilihan yang salah adalah pengalaman yang terbaik yang boleh ajar kita tentang dunia. Cuma apa yang aku tertanya-tanya, kalo kita buat pilihan yang silap, apa yang kita perlu lakukan?

Kali ni, aku nak kongsikan sikit kesilapan terBESAR yang aku pernah buat sepanjang hayat aku. Tak dapat nak dibayangkan betapa sengsaranya aku sekarang disebabkan pilihan aku ni. Semua ini bermula pada tahun 2006. Ketika aku form 4.

Friday, December 3, 2010

kerja dan sibuk

“ko tak bosan ke asyik sibuk dengan kerja je..?” soalan yang pernah diajukan kepada aku.

Semua orang ada kerja dan semua orang sibuk. Ada orang kerja untuk duit dan ada orang kerja untuk pengalaman. Macam2 sebab boleh jadi untuk kita bua kerja. Dan bagi aku, kerja lebih kepada tanggung jawab. Ada jugak yang saja cari kerja sebab tak ada kerja.

Wednesday, December 1, 2010

how I meet your mother




Sebelom aku balik umah lepas exam, aku sempat “sedut” beberapa movie dan drama kat member aku yang sorang ni. Dia memang ada bnyak movie sebab Kalau bab2 mndownload ni, memang dia pakar. Cakap je nak mntak tolong dia download apa, semua boleh(kecuali benda yang tak penah diupload la..) dan antara cerita yang aku amik kat dia ialah cerita siri “how I meet your mother”.


Bagi sesapa yang penah tengok, korang mesti tau cerita dia jenis yang macam mana. Komedy yang agak lucah (bagi budaya kita la) dan bagi sesapa yang “kenal-aku-tapi-sbenarnya-masih-tak-beberapa-kenal-aku” (aku tak kisah pon), mesti terkejut kalau tau yang aku tengok cerita yang jenis macam nie. (well, kat sini la korang bleh kenal aku ni jenis yang macam mana..)

Tapi, kalo kita tengok dengan pandangan yang positif (macam aku), sebenarnya banyak input yang kita leh dapat dari cerita siri ni. Memang la ni cerita komedy tapi bila kita tengok cerita ni kalo dok gelak saja tak dapat apa baik tak payah tengok! bak kata pepatah, winners don’t do different things. They do thing differently… so, tengoklah dengan pesrspektif yang berbeza.